Alles Over Godsdienst De regenboogzonsondergang van de bliksem over verre heuvels - Alles Over Godsdienst Banier

God en rechtvaardigheid


God en rechtvaardigheid - God kan niet zondigen
Wat is de relatie tussen God en rechtvaardigheid? Ook al zeggen we vaak “God is almachtig en kan alles doen”, toch zijn er dingen die God niet kan doen. Stel je eens een politieman voor die wordt omgekocht. En stel je eens voor dat hij dan zegt: “Als ik jouw geld zou aannemen, dan zou ik de wet overtreden. Daarom kan ik dat niet doen.” Daarmee bedoelt hij niet dat hij lichamelijk niet in staat zou zijn om het geld aan te nemen. Hij hoeft er zijn hand maar voor uit te steken.

God is natuurlijk veel groter, maar toch kun je Hem vergelijken met een goede politieagent. Hij kan niet zondigen omdat Hij niet zal zondigen. Als God ooit iets verkeerds zou doen, dan zou Hij niet meer goed zijn. Op een vergelijkbare manier zou God Zijn eigen integriteit schenden als Hij zonden ongestraft zou laten. Omdat God volkomen rechtschapen is, vereist Hij altijd dat het recht geschiedt.

Stel je nu eens voor dat een wrede, moordzuchtige dictator wordt gearresteerd en berecht. En stel je vervolgens voor dat de rechter, nadat hij alle argumenten heeft aangehoord, tot het volgende besluit komt: “Het bewijs laat zien dat deze man een groot aantal vreselijke dingen heeft gedaan. Hij heeft onze medeburgers, en zelfs enkele van onze eigen familieleden, vermoord. Maar ik ben vandaag in een goede bui en daarom gelast ik zijn vrijlating. Hij mag op zijn post terugkeren. Hopelijk zal hij niemand meer vermoorden, maar als hij dat toch nog doet, tja, dan is het maar zo. C’est la vie. Zo is het leven.”

Als we in een dergelijk oord zouden leven, dan zouden we beledigd en boos zijn. We zouden het gevoel hebben dat we onrechtvaardig zijn behandeld. We zouden de rechter net zo boosaardig vinden als de dictator. God ziet onze zonden zoals wij de zonden van de dictator zien. God kan het kwaad niet zomaar negeren of zomaar vergeven wat wij hebben misdaan.

Laten we nog eens terugkeren naar de rechter. Stel nu eens dat hij de boosaardige heerser niet vrijuit zou laten gaan, maar dat hij het volgende zegt: “De misdaden die deze man heeft begaan, verdienen de doodstraf. De dictator zal streng bewaakt worden zodat hij nooit meer iemand zal doden. Omdat ik de rechter ben, heb ik het recht om in zijn plaats voor het vuurpeloton te gaan staan. In plaats van zijn leven te nemen, geef ik mijn eigen leven over aan de dood.” Omdat we woedend zijn, zullen we misschien nog steeds willen dat de dictator de doodstraf krijgt. Maar we staan versteld van de woorden van de rechter. We noemen hem nu niet meer onrechtvaardig. Integendeel, in onze harten neemt hij nu een plaats in die ver uitstijgt boven elk idee dat we mogelijk van rechtvaardigheid zouden kunnen hebben.


God en rechtvaardigheid - Waarom hebben wij een offergave nodig? Kan God ons niet gewoon vergeven?
Laten we ons tot slot eens voorstellen dat wij zelf voor een rechtvaardige rechter staan. En stel dat hij dan tegen ons zegt: “In mijn rechtbank worden niet alleen de moordenaars schuldig bevonden, maar ook de mensen die alleen maar willen vermoorden. Niet alleen de dieven worden veroordeeld, maar ook de mensen die het bezit van andere mensen begeren. Niet alleen veroordeelde oplichters krijgen een straf, maar ook alle mensen die ooit gelogen hebben, ongeacht hoe klein de leugen was. Niet alleen...” In een dergelijke rechtbank zou niemand van ons vrijuit gaan.

Zo is het ook met God. Ook al is Hij almachtig, toch kan Hij ons niet zomaar vergeven, ongeacht hoe klein onze zonde ook lijkt. Een algemeen pardon voor de zonde lijkt misschien wel heel aardig, maar in Gods ogen zou het gewoon verkeerd zijn om het kwaad, elk kwaad, ongestraft te laten. Maar God kan ons wel vergeven omdat de boete voor onze overtredingen al betaald is. Hoe dat mogelijk is? Door het offer dat Jezus heeft gebracht is het recht geschiedt. Want we lezen het volgende over de dood van Jezus:

    “Híj werd mishandeld vanwege ónze ongehoorzaamheid aan God. Híj werd geslagen omdat wíj zoveel slechte dingen deden. Híj kreeg de straf, zodat wíj vrede met God zouden kunnen hebben. Zíjn lichaam werd stukgeslagen met de zweep, zodat wíj genezing zouden kunnen krijgen van onze ziekten. We dwaalden allemaal rond als schapen [die geen herder hebben]. We deden allemaal wat we zelf wilden. Maar de Heer heeft al ónze ongehoorzaamheid op Hém gelegd” (Jesaja 53:5,6).
Leer meer!

Met dank aan Scott Munger, PhD, Biblica. Alle rechten voorbehouden in het origineel.



WAT DENK JIJ?
Wij hebben allemaal gezondigd en verdienen allemaal Gods oordeel. God, de Vader, stuurde Zijn eniggeboren Zoon om dat oordeel op Zich te nemen voor iedereen die in Hem gelooft. Jezus, de Schepper en eeuwige Zoon van God, die Zelf een zondeloos leven leidde, hield zo veel van ons dat Hij voor onze zonden stierf om zo de straf op Zich te nemen die wij verdienen. Volgens de Bijbel werd Hij begraven en stond Hij op uit de dood. Als jij dit werkelijk gelooft, er in je hart op vertrouwt en alleen Jezus als je Redder aanvaardt door te zeggen: "Jezus is Heer", dan zul je van het oordeel gered worden en de eeuwigheid met God in de hemel doorbrengen.

Wat is uw reactie?

Ja, ik wil Jezus volgen

Ik ben al een volgeling van Jezus

Ik heb nog steeds vragen





Hoe kan ik God kennen?




Waarom zou God je in de hemel moeten toelaten?


Copyright © 2002-2021 AllAboutReligion.org, Alle rechten voorbehouden